Villa i Guldkusten, Piteå

Ort: Guldkust, Piteå

Byggår: 2015-2016



På en brant sluttande tomt ca 10km från centrala Piteå ligger huset, placerat på strandlinjen. Nivåskillnaden skapar fantastiska utblickar över Yttre Fjärden (Pite älv) och naturen.

Två smala huskroppar möts i den centrala höga volymen i en 90graders vinkel mot väst. Den centrala volymen innehåller entréhallen, trappan till gästlägenheten en våning upp, och från hallen har man direkt åtkomst till garaget.

Den stora hallen ger en tydlig känsla av den generösa planlösningen som utvecklar sig runt det centrala pool-däcket med naturkontakt i alla riktningar.

Dagzon: En öppen planlösning, vardagsrum-matplats-kök, skapar utblickar mot  Yttre Fjärden  och nyttjar kvällssolen maximalt.

Stora och höga glaspartier med skjutbara delar öppnar upp fasaden längs dagzonen och gränsen mellan inne och ute flyter ihop.

Nattzonen som inkluderar familjens sov- och våtrum består av en lång och nästan transparent korridor som filtrerar ljuset och ger indirekt och rikligt ljusinsläpp till sovrummen. Korridoren skapar ett gemensamt rum med direkt tillgång till trädäcket och poolen.  

Fasaden är klädd med stående träpanel och den centrala volymen täcks av fibercementskivor, ett hårdare material som bidrar till volymens monolitiska karaktär.